PROFESSIONAL SOLIDARITY IN SOCIAL MEDIA: PROFESSIONAL ASSISTANCE FOR PRESCHOOL TEACHERS

SOSYAL MEDYADA MESLEKİ DAYANIŞMA: OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ YARDIM TALEPLERİ

PROFESSIONAL SOLIDARITY IN SOCIAL MEDIA: PROFESSIONAL ASSISTANCE FOR PRESCHOOL TEACHERS

 
Author : Perihan ÜNÜVAR  , Fatma ÇALIŞANDEMİR, Özlem TAGAY  
Type :
Printing Year : 2018
Number : 4
Page : 22-32
DOI Number: :
Cite : Perihan ÜNÜVAR , Fatma ÇALIŞANDEMİR, Özlem TAGAY, (2018). PROFESSIONAL SOLIDARITY IN SOCIAL MEDIA: PROFESSIONAL ASSISTANCE FOR PRESCHOOL TEACHERS. International Journal of Eurasian Education and Culture, 4, p. 22-32. Doi: .
649    844


Summary

Internet resources and social media are the main reference sources for teachers who resort to various strategies to solve the problems they face. Today, many social networking sites have emerged and have reshaped people's communication, interaction, collaboration, and even the learning process. Teachers make use of the internet and social networks to get the information they produce across in a short period of time to the individuals they want or to use the already produced information to solve the problems they face. This utilization process occurs from time to time in the form of professional solidarity. Teachers' professional solidarity and search for help in social media can be considered to be an important source of insights to be used to determine pre-service and in-service training needs of teachers. Thus, in the current research, problems and help requests channeled by pre-school teachers to their colleagues through social media were examined. This is a qualitative research employing the document analysis method. The data of the study were collected by examining the records of the last five years (2013-2017) in the forum sections subsumed under the heading of interaction-solidarity with colleagues of the site "preschool.com" that the pre-school teachers effectively used. In the current study, as the data collection tool, analysis forms were used. The findings to be obtained in the current study are believed to contribute to the determination of the areas posing threats to the preparation of pre-school teachers for their profession and to their in-service development



Keywords

Social media, teachers. professional solidarity.



Abstract

Karşılaştıkları sorunların çözümünde çeşitli stratejilere başvuran öğretmenler için internet kaynakları ve sosyal medya temel başvuru kaynağı olarak dikkat çekmektedir. Günümüzde, birçok sosyal ağ sitesi ortaya çıkmış ve insanların iletişimini, etkileşimini, işbirliğini, çalışmasını ve hatta öğrenme sürecini bile yeniden şekillendirmiştir. Öğretmenler, ürettikleri bilgiyi kısa sürede istedikleri bireylere ulaştırabilmek ya da başkaları tarafından üretilmiş bilgiyi karşılaştığı sorunların çözümünde kullanmak üzere internet ve sosyal ağlardan yararlanmaktadır. Bu yararlanma süreci zaman zaman meslektaş dayanışması olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğretmenlerin sosyal medyadaki mesleki dayanışmaları ve yardım arayışları öğretmenlerin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesinde önemli bir ip ucu olarak değerlendirilebilir. Bu amaçla bu araştırmada okul öncesi eğitim öğretmenlerinin sosyal medya kanalı ile meslektaşlarına yönelttikleri sorunlar ve yardım talepleri incelenmiştir. Bu araştırma doküman incelemesi yönteminin kullanıldığı nitel bir araştırmadır. Araştırmanın verileri, okul öncesi eğitim öğretmenlerinin etkin olarak kullandıkları “okulöncesi.com” sitesindeki forum bölümlerinden meslektaşları ile etkileşim-dayanışma başlıklı olanında yer alan son beş yılın (2013-2017) kayıtları incelenerek toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak inceleme formları kullanılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçların, okul öncesi eğitim öğretmenlerinin mesleğe hazırlanmasında ve meslek içinde yetişmesinde hangi alanlarda sorun olduğunun belirlenmesine katkı sağlayacağı umulmaktadır.



Keywords

Sosyal medya, öğretmen, mesleki dayanışma.