AN INVESTIGATION INTO GRAMMATICAL AND PRAGMATIC AWARENESS OF PROSPECTIVE ENGLISH TEACHERS

İNGİLİZCE ÖĞRETMEN ADAYLARININ GRAMER VE PRAGMATİK FARKINDALIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

AN INVESTIGATION INTO GRAMMATICAL AND PRAGMATIC AWARENESS OF PROSPECTIVE ENGLISH TEACHERS

 
Author : Devrim HÖL  , Şerife Aygün  
Type :
Printing Year : 2023
Number : 22
Page : 1091-1111
DOI Number: :
Cite : Devrim HÖL , Şerife Aygün, (2023). AN INVESTIGATION INTO GRAMMATICAL AND PRAGMATIC AWARENESS OF PROSPECTIVE ENGLISH TEACHERS. International Journal of Eurasian Education and Culture, 22, p. 1091-1111. Doi: 10.35826/ijoecc.679.
    


Summary

The main goal of this study is to investigate the perceived degree of grammatical and pragmatic awareness of the freshman and senior students at English Language Teaching Department. With this aim, the participants were chosen randomly from freshman (N=26) and senior (N=22) students. This study adopted a quantitative research design by gathering data from discourse completion tasks involving twenty scenarios. Except four of the scenarios, they included either grammatical or pragmatic errors. The statistical findings revealed that there is no significant difference between freshman and senior students with respect to their degree of grammatical and pragmatic awareness. However, students were found to have significantly higher degree of pragmatic awareness than grammatical awareness. In addition, students rated pragmatic errors as more severe than the grammatical ones. These findings might be related with the ELT curriculum. The courses they take such as Oral Communication Skills and World Englishes and Culture might have raised their pragmatic awareness and shifted their focus from grammar towards communcative and pragmatic aspect of language. The overall results of the study has a number of pedagogical implications for language learning and teaching.



Keywords

Pragmatic competence, pragmatic awareness, grammatical awareness, English Language Teaching



Abstract

Bu çalışmanın temel amacı, İngilizce Öğretmenliği Bölümü birinci sınıf ve son sınıf öğrencilerinin algılanan dilbilgisel ve pragmatik farkındalık derecelerini araştırmaktır. Bu amaçla, katılımcılar birinci sınıf (N=26) ve son sınıf (N=22) öğrencilerinden rastgele seçilmiştir. Bu çalışma, yirmi senaryo içeren söylem tamamlama görevlerinden veri toplayarak nicel bir araştırma tasarımı benimsemiştir. Senaryolardan dördü hariç diğerleri dilbilgisel ya da edimbilimsel hatalar içermektedir. İstatistiksel bulgular, birinci sınıf ve son sınıf öğrencileri arasında dilbilgisel ve edimbilimsel farkındalık dereceleri açısından anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, öğrencilerin dilbilgisel farkındalıktan anlamlı derecede daha yüksek pragmatik farkındalığa sahip oldukları bulunmuştur. Ayrıca, öğrenciler pragmatik hataları dilbilgisel hatalardan daha ciddi olarak değerlendirmişlerdir. Bu bulgular ELT müfredatı ile ilgili olabilir. Sözlü İletişim Becerileri ve Dünya İngilizcesi ve Kültürü gibi aldıkları dersler pragmatik farkındalıklarını artırmış ve odak noktalarını dilbilgisinden dilin iletişimsel ve pragmatik yönüne kaydırmış olabilir. Çalışmanın genel sonuçları, dil öğrenimi ve öğretimi için bir takım pedagojik çıkarımlara sahiptir.



Keywords

Pragmatik yeterlik, pragmatik farkındalık, dilbilgisel farkındalık, İngilizce öğretimi