THE EFFECT OF TRAINING PROGRAMS APPLIED TO FENCING ATHLETES ON BALANCE AND REACTION LEVEL

ESKRİM SPORCULARINA UYGULANAN ANTRENMAN PROGRAMLARININ DENGE VE REAKSİYON DÜZEYİNE ETKİSİ

THE EFFECT OF TRAINING PROGRAMS APPLIED TO FENCING ATHLETES ON BALANCE AND REACTION LEVEL

 
Author : Yunus Emre ÇİNGÖZ   ,Selim ASAN, Bumin Kaan ÖZDEMİR  
Type :
Printing Year : 2023
Number : 22
Page : 1849-1861
DOI Number: :
Cite : Yunus Emre ÇİNGÖZ ,Selim ASAN, Bumin Kaan ÖZDEMİR, (2023). THE EFFECT OF TRAINING PROGRAMS APPLIED TO FENCING ATHLETES ON BALANCE AND REACTION LEVEL. International Journal of Eurasian Education and Culture, 22, p. 1849-1861. Doi: 10.35826/ijoecc.701.
    


Summary

ABSTRACT Fencing is a complex sport in which bio-motoric and cognitive features are at a high level, and attention, focus, balance and coordination skills are kept at the forefront. In fencing, a high level of reaction time, quick decision making and skills such as balance are needed in order to understand the opponent's move and to counterattack. While the reaction time is directly related to the decision-making speed of the individual, balance in fencing is related to maintaining the body position while in motion. Bio-motor skills such as reaction time and balance are important for fencing athletes to reach high performance. In line with this information, the aim of the study is to examine the effects of the training programs applied to the fencing athletes on the level of balance and reaction. In the study, 41.7% female and 58.3% male fencing participants with a mean age of 8.16±.577 were included in the experimental group, and the control group included a total of 24 participants, 50% female and 50% male, with a mean age of 8.16±.389 years. "Personal Information Form", "Body Composition Measurement", "Reaction Time Measurement" and "Balance Measurement" were used as data collection tools in the research. Study data were analyzed with the Descriptive Sample T Test for intra-group pre-post-test comparisons, and the Independent Sample T Test for pre-post-test comparisons between groups. As a result, while fencing training positively affected the reaction time, static and dynamic balance pretest and posttest results of the experimental group, it did not cause a significant difference in the control group. At the same time, significant differences were determined between the reaction time, static and dynamic balance pretest and posttest results between the experimental and control groups.



Keywords

Reaction time, Balance, Fencing training



Abstract

Eskrim biyomotorik ve bilişsel özelliklerin üst seviyede olduğu, dikkat, odaklanma, denge ve koordinasyon becerilerinin ön planda tutulduğu karmaşık bir spordur. Eskrimde, rakibinin hamlesini anlayabilmek ve karşı hamlede bulunabilmek için yüksek seviyede reaksiyon zamanına, hızlı karar vermeye ve denge gibi becerilere ihtiyaç duyulmaktadır. Reaksiyon zamanı, bireyin karar verebilme hızıyla doğrudan ilişki iken; eskrimde denge ise hareket halinde iken vücut pozisyonun sürdürülmesi ile ilişkilidir. Reaksiyon zamanı ve denge gibi biyomotorsal beceriler eskrim sporcularının yüksek performansa erişebilmeleri için önem arz etmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda çalışmanın amacı; eksrim sporcularına uygulanan antrenman programlarının denge ve reaksiyon düzeyine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya deney grubunu eskrim yapan yaş ortalamaları 8,16±,577 olan %41,7’si kadın, %58,3’ü erkek katılımcı ve kontrol grubunu ise yaş ortalamaları 8,16±,389 olan %50’si kadın, %50’si erkek katılımcı olmak üzere toplam 24 katılımcı dâhil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu,” “Vücut Kompozisyon Ölçümü,” “Reaksiyon Zamanı Ölçümü” ve “Denge Ölçümü” kullanılmıştır. Çalışma verileri tanımlayıcı istatistiklerden grup içi ön-son test karşılaştırmaları Bağımlı Örneklem T Testi, gruplar arası ön-son test karşılaştırmaları için Bağımsız Örneklem T Testi kullanılmıştır ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak; eskrim antrenmanları deney grubunun reaksiyon zamanı, statik ve dinamik denge ön test ve son test sonuçlarını pozitif yönde etkilerken; kontrol grubunda ise anlamlı farka neden olmamıştır. Aynı zamanda deney ve kontrol grupları arasında reaksiyon zamanı, statik ve dinamik denge ön test ve son test sonuçları arasında anlamlı farklılar tespit edilmiştir.



Keywords

Reaksiyon zamanı, Denge, Eskrim antrenmanı