INVESTIGATION OF POSTGRADUATE THESES ON SOCIAL STUDIES TEACHING IN PRIMARY SCHOOL TEACHER EDUCATION

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİNDE SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNE YÖNELİK YAPILMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ

INVESTIGATION OF POSTGRADUATE THESES ON SOCIAL STUDIES TEACHING IN PRIMARY SCHOOL TEACHER EDUCATION

 
Author : Caner Özdemir  , Birsen Berfu AKAYDIN  
Type :
Printing Year : 2023
Number : 22
Page : 1015-1044
DOI Number: :
Cite : Caner Özdemir , Birsen Berfu AKAYDIN, (2023). INVESTIGATION OF POSTGRADUATE THESES ON SOCIAL STUDIES TEACHING IN PRIMARY SCHOOL TEACHER EDUCATION. International Journal of Eurasian Education and Culture, 22, p. 1015-1044. Doi: 10.35826/ijoecc.721.
    


Summary

The purpose of this research is to examine the postgraduate theses on Social Studies teaching in primary school teacher education. The research was carried out with the document analysis method based on the qualitative research approach. The universe of the research consists of 255 postgraduate theses in YÖKTEZ (Higher Education Council Thesis Center) and indexed as "Social Studies Teaching". The sample of the research is “Social Studies Teaching” in each of the “Primary Education Classroom Teaching”, “Classroom Education Department”, “Classroom Teaching Department”, “Classroom Teaching Education” and “Basic Education Department” options in the detailed search tab of YÖKTEZ. It constitutes a total of 139 postgraduate theses, of which 110 are master's theses and 29 doctoral theses, which were scanned with the indexes”. Data were collected through the thesis review form. In the thesis review form; There are variables of completion years, universities, research methods, study groups, data collection tools and analyzes, contents and teaching methods and techniques used of postgraduate theses on Social Studies Teaching in the field of classroom teaching. In the research; Most of the postgraduate theses on Social Studies teaching in the field of classroom teaching are master's theses, the most theses were completed in 2019, the most thesis was done at Gazi University, the most quantitative research method was used, the most primary school 4th grade students were the study group. It was concluded that scales were frequently used as a data collection tool, t-test was used in quantitative research as data analysis, content analysis was used in qualitative research, the effect of teaching methods-techniques was investigated the most as content, and the most creative drama method was among the methods used. Suggestions were made in line with the results.



Keywords

Primary school teacher, social studies, document analysis.



Abstract

Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenliği eğitiminde Sosyal Bilgiler öğretimine yönelik yapılmış lisansüstü tezlerin incelenmesidir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımına dayalı olarak doküman incelemesi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, YÖKTEZ’de (Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi) bulunan ve konu başlığı “Sosyal Bilgiler Öğretimi” olarak dizinlenen 255 lisansüstü tez oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise YÖKTEZ’de detaylı tarama sekmesinde “İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı”, “Sınıf Eğitimi Bilim Dalı”, “Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı”, “Sınıf Öğretmenliği Eğitimi” ve “Temel Eğitim Anabilim Dalı” seçeneklerinin her birinde “Sosyal Bilgiler Öğretimi” dizinleriyle taranmış olan 110 yüksek lisans tezi ve 29 doktora tezi olmak üzere toplam 139 lisansüstü tez oluşturmaktadır. Veriler, tez inceleme formu aracılığıyla toplanmıştır. Tez inceleme formunda; sınıf öğretmenliği alanında Sosyal Bilgiler Öğretimi ile ilgili yapılmış lisansüstü tezlerin tamamlanma yılları, yapıldığı üniversiteler, araştırma yöntemleri, çalışma grupları, veri toplama araçları ve analizleri, içerikleri ve kullanılan öğretim yöntem ve teknikleri değişkenleri yer almaktadır. Araştırmada; sınıf öğretmenliği alanında Sosyal Bilgiler öğretimi ile ilgili yapılmış lisansüstü tezlerinin büyük çoğunluğunun yüksek lisans tezi olduğu, tezlerin en çok 2019 yılında bitirildiği, en fazla tezin Gazi Üniversitesi bünyesinde yapıldığı, en fazla nicel araştırma yöntemi kullanıldığı, çalışma grubu olarak en fazla ilkokul 4. sınıf öğrencileri ile çalışıldığı, veri toplama aracı olarak sıklıkla ölçeklere başvurulduğu, veri analizi olarak nicel araştırmalarda t-testi, nitel araştırmalarda içerik analizi kullanıldığı, içerik olarak en fazla öğretim yöntem-tekniklerinin etkisinin araştırıldığı ve kullanılan yöntemler arasında en fazla yaratıcı drama yönteminin olduğu sonuçlarına ulaşılmış ve bu sonuçlar doğrultusunda öneriler sunulmuştur.



Keywords

Sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, doküman inceleme.