TEXTBOOK PREFERENCES AND EPISTEMOLOGICAL BELIEFS OF ENGLISH LANGUAGE LEARNERS

İNGILIZ DILI ÖĞRENCILERININ DERS KITABI TERCIHLERI VE BILIŞSEL BILIŞSEL İNANÇLARI

TEXTBOOK PREFERENCES AND EPISTEMOLOGICAL BELIEFS OF ENGLISH LANGUAGE LEARNERS

 
Author : Süleyman Gün    
Type :
Printing Year : 2023
Number : 22
Page : 1771-1783
DOI Number: :
Cite : Süleyman Gün , (2023). TEXTBOOK PREFERENCES AND EPISTEMOLOGICAL BELIEFS OF ENGLISH LANGUAGE LEARNERS. International Journal of Eurasian Education and Culture, 22, p. 1771-1783. Doi: 10.35826/ijoecc.724.
    


Summary

Since textbooks are the main reference material in English language teaching, they are considered to be an important element of this process, so the selection of the right and effective textbook is equally important. However, in most cases textbooks are defined and prescribed by the main authority of the education system, school administrators, a responsible teacher or similar stakeholders, and students' preferences are not included in the process. The aim of this study is to examine the ideas of English language learners toward textbooks and their epistemological beliefs. The questionnaire of textbook preference in foreign language teaching (Oruç & Yavuz, 2013) and the central epistemological beliefs scale (Oksal, Şenşekerci, & Bilgin, 2006) were administered to determine the participants' textbook preferences and epistemological beliefs. The findings of the study showed that students attached great importance to the preference of textbooks and scored medium or high on the administered instrument. It was reported that most of the participants regarded the ideal textbook as “an activity source for students to practice and communicate” and consider the student book as the main component of the textbook package. Similarly, most of the participants stated that the content of textbooks should be function-based, and speaking was emphasized as the main language skill that should be addressed in textbooks, followed by reading, listening and writing skills according to the average scores. The findings on epistemological beliefs showed that students had medium level epistemological beliefs and that the "belief in supernatural powers" dimension was the primary source of knowledge. In the light of these findings and the existing studies in the literature, it was stated that student participation in textbook preference is important and necessary and that there may be a bidirectional relationship between textbook preference and students' epistemological beliefs that can affect each other.



Keywords

Textbook, epistemological belief, English language teaching, university students



Abstract

Ders kitapları İngilizce öğretiminde ana referans materyali olması nedeniyle, bu sürecin önemli bir unsuru olarak kabul edilir, bu nedenle doğru ve etkili ders kitabının seçimi de aynı derecede önemlidir. Ancak, çoğu durumda ders kitapları eğitim sisteminin ana otoritesi, okul yöneticileri, sorumlu bir öğretmen veya benzer paydaşlar tarafından tanımlanır ve belirlenir fakat öğrencilerin tercihleri sürece dahil edilmez. Bu çalışmanın amacı, İngiliz dili öğrencilerinin ders kitaplarına yönelik düşüncelerini ve epistemolojik inançlarını incelemektir. Katılımcıların ders kitabı tercihlerini ve epistemolojik inançlarını belirlemek için yabancı dil öğretiminde ders kitabı tercihi anketi (Oruç ve Yavuz, 2013) ve merkezi epistemolojik inançlar ölçeği (Oksal, Şenşekerci ve Bilgin, 2006) uygulanmıştır. Çalışmanın bulguları, öğrencilerin ders kitabı tercihine büyük önem verdiklerini ve uygulanan araçtan orta veya yüksek puan aldıklarını göstermiştir. Katılımcıların çoğunun ideal ders kitabını "öğrencilerin pratik yapmaları ve iletişim kurmaları için bir etkinlik kaynağı" olarak gördükleri ve öğrenci kitabını ders kitabı paketinin ana bileşeni olarak değerlendirdikleri bildirilmiştir. Benzer şekilde, katılımcıların çoğu ders kitaplarının içeriğinin işlev temelli olması gerektiğini belirtmiş ve ortalama puanlara göre konuşma, ders kitaplarında ele alınması gereken temel dil becerisi olarak vurgulanmış, bunu okuma, dinleme ve yazma becerileri izlemiştir. Epistemolojik inançlara ilişkin bulgular, öğrencilerin orta düzeyde epistemolojik inanca sahip olduklarını ve "doğaüstü güçlere inanç" boyutunun birincil bilgi kaynağı olduğunu göstermiştir. Bu bulgular ve literatürdeki mevcut çalışmalar ışığında, ders kitabı tercihinde öğrenci katılımının önemli ve gerekli olduğu ve ders kitabı tercihi ile öğrencilerin epistemolojik inançları arasında birbirini etkileyebilecek çift yönlü bir ilişki olabileceği belirtilmiştir.



Keywords

Ders kitabı, epistemolojik inanç, İngilizce öğretimi, üniversite öğrencileri.