BOYCOTTS IN THE HISTORY OF THE MODERN OLYMPIC GAMES

MODERN OLİMPİYAT OYUNLARI TARİHİNDE BOYKOTLAR

BOYCOTTS IN THE HISTORY OF THE MODERN OLYMPIC GAMES

 
Author : Abdulkerim Çeviker  , Dila Şeyda TAŞDEMİR, Yunus Emre GÜLER  
Type :
Printing Year : 2023
Number : 22
Page : 1943-1964
DOI Number: :
Cite : Abdulkerim Çeviker , Dila Şeyda TAŞDEMİR, Yunus Emre GÜLER, (2023). BOYCOTTS IN THE HISTORY OF THE MODERN OLYMPIC GAMES. International Journal of Eurasian Education and Culture, 22, p. 1943-1964. Doi: 10.35826/ijoecc.734.
    


Summary

In this study, which aims to investigate and discuss the boycotts in the modern Olympic Games in the historical process, the review model, which belongs to the qualitative research methods, was used. Looking at the Olympic Games from a sporting perspective, they are the most comprehensive and broadest set of activities in the world. The Games have important social, cultural, political and economic significance. The Summer Olympic Games are designed to enable nations to compete within the framework of universal values such as peace, brotherhood and equality. However, when analyzing the historical process of the modern Summer Olympic Games, the state to which the Olympic city belongs sees the Olympic Games as part of national politics. At the Olympics and beyond, the most basic form of political contestation is protest. Protest is a broad term that refers to a range of actions aimed at showing disapproval and/or persuading or forcing others to change their behavior. From peaceful demonstrations to hunger strikes, boycotts, and political violence, there is a range of protest forms. State actors primarily used the Olympics for political contestation during the World War and Cold War periods, which were dominated by great power politics. From all this, it can be concluded that the Olympic Games brought together all the countries of the world in accordance with the philosophy of Olympism, which led to the development of international relations and allowed each of the participating countries to act in accordance with their own interests in the political, economic and even social spheres. On the other hand, this situation shows that politics and interests exist even in areas of countries that are thought to be outside of politics.



Keywords

Boycott, Olympic Games, Olympism.



Abstract

Tarihsel süreç içerisinde modern olimpiyat oyunlarında yapılan boykotları incelemek ve tartışmak amacıyla yapılan bu çalışmada niteliksel araştırma yöntemlerinden biri olan derleme modeli kullanılmıştır. Olimpiyat oyunları, sportif bir açıdan değerlendirildiğinde dünya genelinde en kapsamlı ve en geniş içeriğe sahip faaliyetler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Oyunların sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Yaz olimpiyatlarında ulusların barış, kardeşlik ve eşitlik gibi evrensel değerler çerçevesinde yarışmaları amaçlanmaktadır. Fakat modern yaz olimpiyatlarının tarihsel süreci incelendiğinde olimpiyat kentinin ait olduğu devlet, olimpiyat oyunlarını ulusal siyasetin bir parçası olarak görmektedir. Olimpiyatlarda ve ötesinde, en temel siyasi çekişme biçimi protestodur. Protesto, onaylamadığını göstermeyi ve/veya başkalarını davranışlarını değiştirmeye ikna etmeyi veya zorlamayı amaçlayan bir dizi eylemi ifade eden geniş bir kavramdır. Barışçıl gösterilerden açlık grevlerine, boykotlardan siyasi şiddete kadar protesto sayılabilecek bir dizi eylem türü bulunmaktadır. Devlet aktörlerinin, büyük güç siyaseti tarafından yapılandırılan Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş dönemlerinde olimpiyat oyunlarını öncelikle siyasi çekişme için kullanıldıkları görülmektedir. Bütün bunlardan hareketle olimpiyat oyunlarının, dünyadaki tüm ülkeleri olimpizm felsefesine uygun şekilde bir araya getirmiş olduğu; bu sayede ise hem uluslararası ilişkilerin gelişmesine hem de olipiyatlara katılan ülkelerin her birinin siyasi, ekonomik ve hatta toplumsal alanda kendi menfaatleriyle örtüşecek şekilde hareket etmelerine imkân sağladığı sonucu çıkarılmaktadır. Diğer yandan bu durum, ülkelerin politika dışında kaldığı düşünülen alanlarında bile aslında siyasetin ve çıkarların var olduğunu göstermektedir.



Keywords

Boykot, Olimpiyat Oyunları, Olimpizm.