PERCEPTIONS ABOUT SPECIAL EDUCATIONAL NEEDS: IS IT BELIEVED THAT GIFTEDNESS REQUIRES SPECIAL EDUCATION?

ÖZEL EĞİTİM İHTİYAÇLARI OLAN KİŞİLER HAKKINDA ALGILAR: ÖZEL YETENEKLİLER ÖZEL EĞİTİM GEREKSİNİMLİ OLARAK ALGILANIYOR MU

PERCEPTIONS ABOUT SPECIAL EDUCATIONAL NEEDS: IS IT BELIEVED THAT GIFTEDNESS REQUIRES SPECIAL EDUCATION?

 
Author : Nüket AFAT  , Zehra YÜRÜK  
Type :
Printing Year : 2023
Number : 22
Page : 1649-1663
DOI Number: :
Cite : Nüket AFAT , Zehra YÜRÜK, (2023). PERCEPTIONS ABOUT SPECIAL EDUCATIONAL NEEDS: IS IT BELIEVED THAT GIFTEDNESS REQUIRES SPECIAL EDUCATION?. International Journal of Eurasian Education and Culture, 22, p. 1649-1663. Doi: 10.35826/ijoecc.750.
    


Summary

It is believed that in order to improve the quality of special education, it is necessary to raise awareness at a societal level. Describing the current situation is an important starting point for improving this awareness. From this perspective, the aim of this study was to explore the perceptions of students in the 5th grade about people with special educational needs (SEN) and in this context, to understand whether gifted students are seen as individuals with SEN. Students' perceptions of SEN were explored through their drawings and metaphor analysis. The phenomenological model was used in this qualitative research. The research group consisted of 43 students from a secondary school in the province of Istanbul. While collecting the research data, the students were asked to draw a person with special educational needs and complete the sentence "A person with special educational needs is like ..... because ......". The descriptive analysis method was used to analyze the data; the frequency (f) and percentage (%) were evaluated. As a result, the most frequent 5th-grade students perceive 37% of individuals with special needs as having an intellectual disability, 34% as having a physical disability, 5% as having a visual impairment and 5% as having a special ability. 23% of 5th-grade students have an "uncertain" perception of the type of special education need. Individuals with special educational needs are perceived as male, without material support, with an open posture and happy expression.



Keywords

Perception, Special Education Needs (SEN), Gifted



Abstract

Özel eğitimin kalitesini artırmak için toplumsal düzeyde farkındalık yaratılması gerektiğine inanılmaktadır. Mevcut durumun betimlenmesi, bu farkındalığın geliştirilmesi için önemli bir başlangıç noktasıdır. Bu bakış açısıyla, bu çalışmanın amacı 5. sınıf öğrencilerinin özel eğitim ihtiyacı olan bireylere (ÖEİ) ilişkin algılarını araştırmak ve bu bağlamda üstün yetenekli öğrencilerin ÖEİ'ye sahip bireyler olarak görülüp görülmediğini anlamaktır. Öğrencilerin özel eğitim ihtiyacı algıları, çizdikleri resimler ve metafor analizi yoluyla araştırılmıştır. Bu nitel araştırmada fenomenolojik model kullanılmıştır. Araştırma grubu, İstanbul ilindeki bir ortaokuldan 43 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verileri toplanırken öğrencilerden özel eğitim ihtiyacı olan bir kişi çizmeleri ve "Özel eğitim ihtiyacı olan bir kişi ..... gibidir çünkü ......" cümlesini tamamlamaları istenmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmış; frekans (f) ve yüzde (%) değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, 5. sınıf öğrencileri özel gereksinimli bireylerin %37'sini zihinsel engelli, %34'ünü fiziksel engelli, %5'ini görme engelli ve %5'ini özel yetenekli olarak algılamaktadır. 5. sınıf öğrencilerinin %23'ü özel eğitim ihtiyacının türüne ilişkin "belirsiz" bir algıya sahiptir. Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler erkek, maddi desteği olmayan, açık duruşlu ve mutlu ifadeli olarak algılanmaktadır.



Keywords

Algı, Özel Eğitim İhtiyaçları (ÖEİ), Özel Yetenekliler