COMPARISON OF TURKEY AND HONG KONG SCIENCE CURRRICULUMS

TÜRKİYE HONG KONG FEN EĞİTİMİ KARŞILAŞTIRILMASI

COMPARISON OF TURKEY AND HONG KONG SCIENCE CURRRICULUMS

 
Author : Halil Dündar CANGÜVEN  , Oya ÖZ, Hikmet SÜRMELİ  
Type :
Printing Year : 2017
Number : 2
Page : 21-41
DOI Number: :
Cite : Halil Dündar CANGÜVEN , Oya ÖZ, Hikmet SÜRMELİ, (2017). COMPARISON OF TURKEY AND HONG KONG SCIENCE CURRRICULUMS. International Journal of Eurasian Education and Culture, 2, p. 21-41. Doi: .
1282    967


Summary

The purpose of this study is to compare Turkey science curriculum with Hong Kong science curriculum since Hong Kong obtained points on the average among OECD countries in PISA and TIMSS exams. The study was a comparative study and document analysis was used in qualitative research methods. For this study, current science teaching programs in the national education sites of the two countries have been examined as the primary source of the research. In this study, themes were formed related with aims of the teaching programs, learning areas, units and learning achievements. During determination of these themes, comperative studies in the literature were examined. The obtained data was arranged and interpreted considering themes previously determined.In the study, besides the aims, visions and the units of the science curriculums of the both countries, learning areas, learning achievements, class hours and distributions of units in terms of class levels were also compared and similarities and differences were revealed. In the light of the findings, it is suggested that significant changes should be made in scienceteaching program in Turkey.



Keywords

Comparisons of the programs, science curriculums, PISA and TIMSS results.



Abstract

Bu çalışmada Türkiye fen programı ile PISA ve TIMMS sınavlarında OECD ülkeleri arasında ortalamanın üzerinde puan elde eden Hong Kong fen programlarının içerik bakımından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma bir karşılaştırmalı eğitim çalışması olup, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırma da birincil kaynak olarak incelenen iki ülkenin milli eğitim sitelerinde yer alan güncel fen programları kullanılmıştır. Bu çalışmada öğretim programlarının amacı, içerik kapsamında öğrenme alanları ve programda yer alan kazanımlar, üniteler ile ilgili temalar oluşturulmuştur. Bu kategoriler belirlenirken literatür de yer alan karşılaştırma çalışmalarından yararlanılmıştır. Elde edilen veriler daha önceden belirlenen temalara göre düzenlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmada her iki ülkenin fen öğretim programı vizyonu, amacı, öğrenme alanları, üniteleri ve ünitelerin sınıf seviyelerine göre dağılımı, kazanım sayısı ve ders saatleri karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıkları açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda iki ülkenin fen eğitimi öğretim programının farklı kademlerde ünite, kazanım sayısı, ders saatti, içerik bakımından farklılık gösterdiği, vizyon ve yaklaşım olarak benzerlik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulardan yola çıkarak Türkiye fen programında önemli değişiklikler yapılması gerektiği önerilmektedir.



Keywords

Öğretim programları karşılaştırması, fen öğretim programı, PISA ve TIMSS sonuçları