LINGUISTIC AND VISUAL CONTEXT ANALYSIS OF STORIES IN MIDDLE SCHOOL 5TH AND 8TH GRADE TURKISH TEXTBOOKS

ORTAOKUL 5 VE 8. SINIF TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ ÖYKÜLERİN DİLSEL VE GÖRSEL BAĞLAMDA İNCELENMESİ

LINGUISTIC AND VISUAL CONTEXT ANALYSIS OF STORIES IN MIDDLE SCHOOL 5TH AND 8TH GRADE TURKISH TEXTBOOKS

 
Author : TUĞBA DOĞAN  , Ayşe Özgül İNCE SAMUR  
Type :
Printing Year : 2024
Number : 27
Page : 475-501
DOI Number: :
Cite : TUĞBA DOĞAN , Ayşe Özgül İNCE SAMUR, (2024). LINGUISTIC AND VISUAL CONTEXT ANALYSIS OF STORIES IN MIDDLE SCHOOL 5TH AND 8TH GRADE TURKISH TEXTBOOKS. International Journal of Eurasian Education and Culture, 27, p. 475-501. Doi: 10.35826/ijoecc.2837.
    


Summary

Textbooks are among the primary materials used by teachers as supplementary tools in the stages of education and training. Despite technological advancements, textbooks retain a universally important place in contemporary education. Consequently, textbooks emerge as a significant resource in the processing and teaching of information. This study aims to examine the stories in the 5th and 8th-grade middle school Turkish textbooks linguistically and visually. The study follows a survey model and encompasses the Turkish textbooks taught by the Ministry of National Education during the 2023-2024 academic year. Research data were collected using the document analysis technique and were interpreted through descriptive analysis. A total of 16 story texts were analyzed, with 8 stories from the 5th-grade Turkish textbook and 8 from the 8th-grade Turkish textbook. The analysis reveals that the stories in the 5th-grade textbook predominantly adhere to the principle of child-appropriateness in the linguistic context and the stories in the 8th-grade textbook tend to be overly emotional. Both grade levels include idiomatic expressions in their stories but lack proverbs. Punctuation errors are more frequent in the 5th-grade textbook stories compared to the 8th grade. Sentence lengths are appropriate for the 5th-grade student level, while some stories in the 8th-grade textbook contain long sentences. In the visual context, the visuals used in both textbooks are informative about the content; however, they do not foster critical and creative thinking in children, nor do they support artistic sensitivity and aesthetic perspectives. The study concludes that the stories in textbooks should be linguistically and visually structured in a way that evokes interest and curiosity in students. Various recommendations are provided based on the study results.



Keywords

Middle School 5th and 8th Grade Turkish Textbooks, Stories, Visual Text, Linguistic Text



Abstract

Eğitim öğretim basamaklarında öğretmenlerin yardımcı araç gereç olarak kullandığı materyallerin başında ders kitapları gelmektedir. Ders kitapları evrensel olarak sıklıkla kullanılan, günümüz teknolojik gelişmelere karşın önemini yitirmeyen bir yere sahiptir. Bu nedenle ders kitapları bilginin işlenmesi ve öğretilmesinde önemli bir kaynak olarak ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada, 5 ve 8. sınıf ortaokul Türkçe ders kitaplarındaki öykülerin dilsel ve görsel olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, tarama modelindedir. Çalışmanın kapsamını 2023-2024 eğitim öğretim yılındaki Milli Eğitim Bakanlığınca okutulan Türkçe ders kitapları oluşturmaktadır. Araştırma verileri, doküman analizi tekniği ile toplanmıştır. Veriler, betimsel analiz ile yorumlanmıştır. 5. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan 8 ve 8. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan 8 olmak üzere toplamda 16 öykü metni incelenmiştir. Çalışma sonucunda, öyküler dilsel bağlamda incelendiğinde 5.sınıf ders kitabındaki öykülerin konusunun çocuğa görelik ilkesini sağladığı; 8.sınıf kitabındaki öykülerinin ise aşırı duygusallık içerdiği görülmüştür. Her iki sınıf seviyesinde de öykülerde deyimlere yer verildiği fakat atasözlerinin olmadığı; noktalama hatalarının 5. sınıf kitabındaki öykülerde 8. sınıfa göre daha çok olduğu; cümle uzunluklarının ise 5. sınıf için öğrenci seviyesine uygun olduğu 8. sınıfın bazı öykülerinde uzun cümleler kullanıldığı belirlenmiştir. Öyküler görsel bağlamda incelendiğinde her iki kitapta kullanılan görsellerin içerik hakkında bilgi verici olduğu; çocuğun eleştirel ve yaratıcı düşünmesine olanak sağlamadığı; sanatçı duyarlığını ve estetik bakış açısını desteklemediği görülmüştür. Sonuç olarak ders kitaplarındaki öykülerin öğrencilerde ilgiyi ve merakı uyandıracak biçimde dilsel ve görsel olarak yapılandırılması gerektiği ortaya konulmuştur. Bu bağlamda çalışma sonuçları doğrultusunda çeşitli önerilere yer verilmiştir.



Keywords

Ortaokul 5 ve 8.sınıf Türkçe ders kitabı, öyküler, görsel metin, dilsel metin