TURKISH PRESCHOOL TEACHERS’ PERSPECTIVES ON THE EDUCATION OF ADVANCED YOUNG LEARNERS

TURKISH PRESCHOOL TEACHERS’ PERSPECTIVES ON THE EDUCATION OF ADVANCED YOUNG LEARNERS

 
Author : Gülçin Bilgener    
Type :
Printing Year : 2024
Number : 27
Page : 431-451
DOI Number: :
Cite : Gülçin Bilgener , (2024). TURKISH PRESCHOOL TEACHERS’ PERSPECTIVES ON THE EDUCATION OF ADVANCED YOUNG LEARNERS. International Journal of Eurasian Education and Culture, 27, p. 431-451. Doi: 10.35826/ijoecc.2842.
    


Summary

The purpose of this study was to explore preschool teachers’ perspectives on education of young advanced preschoolers. The study conducted in a public preschool in the northwestern neighborhood of a city in the Black Sea Region of Türkiye. The convenience sampling employed based on the accessibility of individuals and the site (Bloomberg & Volpe, 2012). This study designed as a qualitative study, three semi-structured interviews were used as main data collection methods. Two observation sessions took place during participants’ teaching and these observation notes were used as supporting data. Grounded theory (Charmaz, 2014) utilized for analyzing the data. Multiple types of coding; word-by-word, lie-by-line, incident-by-incident, axial (Charmaz, 2014), and lastly theoretical coding (Saldaña, 2016) employed analyzing the data. Three main themes emerged from the data (a) perspective, (b) practice, and (c) factors affecting practices. The preschool teachers’ stereotypical perspective disrupted when their students identified and attended Science and Art Centers later in elementary school. The participants felt short for providing a responsive environment for these students during their practice. The participants identified factors that affected their perspective and teaching, including the school facilities, the parents' profile, and their previous experience with students. The findings aim to inform policymakers, researchers, and practitioners, guiding future studies and the development of professional development programs for in-service and pre-service teachers.



Keywords

Teachers’ perspectives, teachers’ responsiveness, advanced young learner, early childhood, in-service teachers.



Abstract

Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin ileri yaştaki okul öncesi çocukların eğitimine ilişkin bakış açılarını incelemektir. Çalışma, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir şehrin kuzeybatı mahallesinde bulunan bir devlet anaokulunda gerçekleştirilmiştir. Bireylerin ve mekanın erişilebilirliğine dayalı olarak kolay ulaşılabilir örnekleme kullanılmıştır (Bloomberg ve Volpe, 2012). Nitel bir çalışma olarak tasarlanan bu araştırmada temel veri toplama yöntemi olarak üç yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Katılımcıların öğretimi sırasında iki gözlem oturumu gerçekleştirilmiş ve bu gözlem notları destekleyici veri olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde temellendirilmiş teori (Charmaz, 2014) kullanılmıştır. Verilerin analizinde kelime kelime, satır satır, olay olay, eksenel (Charmaz, 2014) ve son olarak teorik kodlama (Saldaña, 2016) olmak üzere çoklu kodlama türleri kullanılmıştır. Verilerden üç ana tema ortaya çıkmıştır (a) bakış açısı, (b) uygulama ve (c) uygulamaları etkileyen faktörler. Okul öncesi öğretmenlerinin kalıplaşmış bakış açısı, öğrencileri ilkokulun ilerleyen dönemlerinde Bilim ve Sanat Merkezlerini tanımlayıp bu merkezlere katıldıklarında bozulmuştur. Katılımcılar, uygulamaları sırasında bu öğrencilere duyarlı bir ortam sağlama konusunda eksiklik hissetmişlerdir. Katılımcılar, bakış açılarını ve öğretimlerini etkileyen okul olanakları, veli profili ve öğrencilerle önceki deneyimleri gibi faktörleri tanımlamıştır. Bulgular, politika yapıcıları, araştırmacıları ve uygulayıcıları bilgilendirmeyi, gelecekteki çalışmalara ve hizmet içi ve hizmet öncesi öğretmenlere yönelik mesleki gelişim programlarının geliştirilmesine rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.



Keywords

Öğretmen perspektifleri, öğretmen duyarlılığı, ileri düzey genç öğrenci, erken çocukluk, öğretmen adayları.