CONTENT ANALYSIS OF GRADUATE THESES PREPARED FOR EDUCATION AND DEVELOPMENT

EĞİTİM VE KALKINMAYA İLİŞKİN HAZIRLANAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İÇERİK ANALİZİ

CONTENT ANALYSIS OF GRADUATE THESES PREPARED FOR EDUCATION AND DEVELOPMENT

 
Author : Fatma Hümeyra Yücel    
Type :
Printing Year : 2023
Number : 22
Page : 1226-1250
DOI Number: :
Cite : Fatma Hümeyra Yücel , (2023). CONTENT ANALYSIS OF GRADUATE THESES PREPARED FOR EDUCATION AND DEVELOPMENT . International Journal of Eurasian Education and Culture, 22, p. 1226-1250. Doi: 10.35826/ijoecc.706.
    


Summary

In this study, it is aimed to determine the general trends towards the graduate level theses prepared for the relationship between "education" and "development" in Turkey in 1993-2023. In addition, positive relations between education and development have been prioritized. The study was prepared in line with the determined criteria and measured by descriptive content analysis, which is one of the qualitative research methods. In this context, 44 approved and authorized graduate level theses were reached. It was determined that the number of female researchers who prepared graduate theses was higher than the number of male researchers and master's level theses were higher than doctoral theses. Although theses are prepared almost every year in a very long period of 30 years, the most popular and produced year in theses has been "2019". Graduate level theses were mostly produced in the "Institute of Social Sciences" and "Economics" and "Educational Administration" departments. "Qualitative research method" was preferred more frequently in the research method, "descriptive analysis" and "document analysis" were preferred more frequently in the research design. It was seen that the general trends in the produced theses were mostly in the direction of "development and education", "sustainable development and education", and at least in the direction of "development and education financing", "development and education expenditures". Considering the large number of development plans and universities in Turkey, it is concluded that the number of researches prepared is quite insufficient, barren and arid. There is a need to prepare many more graduate theses both in terms of quantity and content. Researchers should be encouraged and research supports should be provided by higher education institutions.



Keywords

Education, development, training and development, postgraduate, thesis, content analysis.



Abstract

Araştırmada Türkiye’de 1993-2023 yıllarındaki “eğitim” ve “kalkınma” ilişkisine yönelik hazırlanan lisansüstü düzeyindeki tezlere yönelik genel eğilimlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca eğitim ve kalkınma arasındaki pozitif ilişkiler öncelenmiştir. Çalışma belirlenen ölçütler doğrultusunda hazırlanmış olup nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel içerik analizi ile ölçümlenmiştir. Bu kapsamda onaylı ve izinli 44 lisansüstü düzeyde teze ulaşılmıştır. Lisansüstü tezleri hazırlayan kadın araştırmacıların sayısı erkek araştırmacılara, yüksek lisans düzeyindeki tezlerin doktora tezlerine oranla daha fazla bulunduğu tespit edilmiştir. 30 senelik gayet uzun bir zaman diliminde hemen hemen her yıl tez hazırlanmasına rağmen tezlerde en fazla rağbet görülen ve üretilen yıl “2019” yılı olmuştur. Lisansüstü düzeydeki tezler en fazla “Sosyal Bilimler Enstitüsü” ve “İktisat” ile “Eğitim Yönetimi” anabilim dallarında üretilmiştir. Araştırma yönteminde “nitel araştırma yöntemi”, araştırma deseninde “betimsel analiz” ve “doküman analizi” daha sıklıkla tercih edilmiştir. Üretilen tezlerdeki genel eğilimler en fazla “kalkınma ve eğitim”, “sürdürülebilir kalkınma ve eğitim”, en az ise “kalkınma ve eğitim finansmanı”, “kalkınma ve eğitim harcamaları” konuları yönünde gerçekleştiği görülmüştür. Türkiye’deki kalkınma planlarının ve üniversite sayısının çokluğu göz önünde bulundurulduğunda hazırlanan araştırma sayısının oldukça yetersiz, kısır ve kurak kaldığı kanısına varılmıştır. Hem sayısal hem içerik açısından çok daha fazla lisansüstü tezin hazırlanmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Yükseköğretim kurumları tarafından araştırmacılar teşvik edilmeli ve araştırma destekleri sağlanmalıdır.



Keywords

Eğitim, kalkınma, eğitim ve kalkınma, lisansüstü, tez, içerik analizi.